NEDERLAND WINT VAN GIBRALTAR; DOELPUNTENREGEN BLIJFT UIT

Nederland heeft maandagavond een 3-0 zege weten te boeken op Gibraltar. Vooraf werd er gehoopt op een grotere uitslag, maar de internationals van het Nederlands elftal wisten het overwicht onvoldoende om te zetten in doelpunten.

FT | Nederland - Gibraltar (3-0)

In de openingsfase van de wedstrijd zette Nederland de druk er meteen op, maar grote kansen ontstonden er nog niet. De ploeg van Ronald Koeman zocht het vooral in voorzetten, alleen die waren nog precies genoeg. Er ontstonden kleine mogelijkheden voor Xavi Simons, maar het bleef nog even wachten op vuurwerk. Dat vuurwerk ontstond na een kwartier, toen Mats Wieffer knalhard uithaalde van afstand, maar hij zag zijn poging net naast het doel belanden. Een minuut of zeven later was het wel raak voor Oranje. Steven Berghuis bediende Denzel Dumfries, die de bal op zijn beurt snel voor het doel bracht. Hij vond Memphis Depay, die hoog kwam en in de verre hoek binnen wist te koppen.

Waar er op dat moment hoop zal geweest op een Nederlandse storm, was de waarheid anders. De wil was er, maar de uitgespeelde kansen bleven uit. Binnen het halfuur kreeg Georginio Wijndal een goede kopkans na een goede actie en voorzet van Nathan Aké, maar de middenvelder kopte recht in de handen van Dayle Coleing. Uit de hoekschop die daarop volgde, kreeg Wout Weghorst een kopkans. Hij kopte, maar zal de bal via een tegenstander in de handen van diezelfde goalie belanden. In de laatste fase voor rust ontstonden er nog kansen, maar daarbij bewees Wout Weghorst zijn team geen goede dienst. Eerst kwam hij te kort om de bal precisie mee te geven, daarna liep hij in de weg bij een kopbal van Matthijs de Ligt en net voor de thee schoot hij bij de eerste paal op de keeper. Het resultaat van dat alles: een 1-0 ruststand.

Na rust was het al snel wél raak voor Nederland. Invaller Cody Gakpo bracht de bal voor het doel, waarna Dumfries de bal opnieuw inbracht en Aké via de binnenkant van de paal binnen wist te koppen. Een minuut later werd het nog een stukje makkelijker gemaakt voor Oranje, want Gibraltar ontving een rode kaart. Liam Walker zette zijn voet in duel met Wieffer vol op de enkel van de middenvelder en moest vertrokken. Waar het voetballen voor Nederland hierna makkelijk moest worden, veranderde er weinig. Donyell Malen kreeg een kans na een goede actie in de zestien, maar hij schoot over. Even later kopte Aké bijna zijn tweede van de avond binnen, maar hij trof de keeper. De rebound was, in een overvolle zestien, vervolgens niet aan Simons besteed.

In het vervolg hield het niet over bij Oranje. De zoektocht naar doelpunten duurde voort, maar die was niet bijzonder succesvol. De nauwkeurigheid en finesse ontbrak in het spel van het Nederlands elftal en dus bleef het bij net-niet-momentjes. Tien minuten voor tijd viel de 3-0 alsnog, al ging het gelukkig. Aké haalde maar eens uit van buiten het strafschopgebied, zag de bal onderweg van richting worden veranderd en dat was nodig om het doel te bereiken. De goalie was kansloos na de aanraking van zijn teamgenoot. In de slotminuut raakte Tyrell Malacia de paal namens Nederland, maar dat doelpunt had door buitenspel van Gakpo sowieso niet geteld. Het bleef bij een 3-0 overwinning voor de mannen van Koeman.